SOS-ben kell egy CV fotó? Ilyen képeid vannak most hozzá...
top of page

SOS-ben kell egy CV fotó? Ilyen képeid vannak most hozzá...


Voltál már úgy vele, hogy váratlanul rábukkantál egy izgalmas állásajánlatra, és aztán megláttad, hogy a jelentkezési határidő pár napon belül lejár?

Ilyenkor pánikszerűen nekiállsz, hogy frissítsd az önéletrajzod, az utóbbi évek munkaköreit és projektjeit kissé felfényezve beleírod a megfelelő helyekre.

Mindez viszonylag rövid idő alatt meg is volna, de mi legyen a CV sablonban üresen álló fotó kerettel?

Gyorsan körbenézel a számítógépeden és a telefonodon, hogy milyen relatíve frissebb képeid vannak egyátalán magadról. Íme a találati lista, amit az első keresésed eredményezni fog:

1. Tavaly nyári nyaralós kép

A CV-be a hobbi részhez bírtad, hogy szeretsz utazni, miért ne illusztrálnád ezt egy fotóval? A napszemüveg, hawaii ing egész biztosan plusz pontot ér a HR-eseknél...

2. Idei síelős kép

A kabát alatt akár öltönyben is lehetnék - gondolod magadban. De a sílift a háttérben azért még nálad is kiveri a biztosítékot.

3. Céges rendezvényen készült kép

Na itt már legalább az öltözet stimmel. Már csak a logókat kellene eltüntetni és a melletted álló hajtincseit kellene lephotoshoppolni a vállaidról. Meg egy értelmesebb arckifejezés sem ártana, hamár itt tartunk.

Húha, hát ezek igencsak gyengén fognak muzsikálni a CV-men - gondolod. Legalábbis jó esetben ezt gondolod.

 

Meglepően sokan vannak ugyanis, akik beérik ezekkel a képekkel! Felsőfokú végzettségű, jól fizető állásban dolgozó emberek sorának van nyaralós fotóból kivágott képe a hivatalos önéletrajzán vagy LinkedIn profilján. Vajon tényleg be fognak hívni egy sok százezret fizető állás interjújára egy ilyen képpel?

 

Közben nézed tovább, hogy még milyen képeket találsz, a régebbi képek között is kutatva. Igaz, hogy ezek már több évesek, de hátha vannak itt azért profibb képek is:

4. Munkahelyi belépéskor a HR-en készített kép

Mindenki nagy kedvence. Még azt sem fogtad fel, hogy hova kell nézned, de már kész is a kép. A belépőkártyádat is befelé forgatva hordtad a nyakadban, hogy mások ne gyönyörködhessenek ebben a fantasztikus képedben.

5. “Profi” fotós által készített munkahelyi image kép

Az örök favorit: mobiltelefon a fülön és egyéb munkát imitáló beállítások. Rém kínosan érezted magad a fotózás közben, de hát a profi biztos jobban tudja. Vagy mégsem?

6. Divat fotó, ami valójában Tinder profilképnek készült anno

Most jut eszedbe: hiszen voltál te profi fotósnál pár éve! Igaz, hogy nem üzleti célból készültek, de ezek legalább jó képek. Kicsit jobban belegondolva azért belátod, hogy a csábításra építeni a jelentkezési stratégiádat nem túl kifizetődő. Mindenesetre abban biztos lehetsz, hogy ilyen CV képpel fogsz pár vidám percet okozni a megcélzott cég HR-eseinek. Az Insta filter külön plusz pont.

 

Ahogy nézegeted ezeket a régebbi képeidet, rá kell jöjjél, hogy már egyátalán nem hasonlítasz a pár évvel ezelőtti önmagadra. Befestetted a hajad, felszedtél/leadtál pár kilót és a szemüveged is más. Ajánlom figyelmedbe, az ehhez kapcsolódó cikkemet: 7 intő jele annak, hogy ideje lecserélned a LinkedIn profilképed

 

Folytatva a keresést, végső elkeseredésedben körbenézel még a régi facebook képeid között is, innen találsz még pár régi gyöngyszemet:

7. Bulizós csoportképből kivágott kép

Ha egy sörrel kevesebbet ittam volna, a szemeim is lehet, hogy egyenesebben álltak volna...

8. Egyetemi diplomaosztós kép

Ha a diplomád fénymásolata nem lenne elég bizonyíték a végzettségedre, akkor íme a diplomaosztón készült képed. Az értettségi tablódfotóról pedig inkább ne is beszéljünk...

 

Ezeket a hozott példákat persze most megmosolyogod.

De érdemes körülnézned a LinkedIn ismerősök profiljain vagy kérdezz meg 1-2 HR-es ismerőst, és máris rájössz, hogy ez bizony a valóság!

 

Nade, akkor mégis mitévő legyél?!

Ha nincs kész képed, akkor bizony készítened kell egyet sürgősen. De hiszen van a telefonodon kamera, meg vagy mentve! Mielőtt ezerrel elkezdenél szelfiket készíteni, ajánlom figyelmedbe az előző cikkem: A 4 sikertaszító önéletrajz fotó típus.

Ha már a telefon sem segít, akkor hogy oldd meg a helyzetet?

Nincs még veszve a dolog! Ha szorít a határidő, és nincs használható képed magadról, akkor fordulj hozzánk bizalommal! A stúdiónkban vállalunk 24 órán belüli SOS önéletrajz fotózásokat is. A naptárunk ugyan rendszerint tele van, de elképzelhető, hogy be tudunk szorítani aznap vagy másnap. Az SOS fotózással kapcsolatosan érdeklődj telefonon vagy emailben!

A kapkodás helyett azonban sokkal ésszerűbb megoldás, ha már előre felkészülsz arra, hogy megtalál téged álmaid állása. Készíttess magadról friss, megnyerő üzleti fotókat, hogy gyorsan le tudj csapni a lehetőségre, és ne egy amatőr képpel kelljen jelentkezned. Meglátod, hogy a fejvadászok is előbb meg fognak találni egy szimpatikus LinkedIn profilképpel!


BLOG

bottom of page