A következő portréfotódat már az AI készíti?
top of page

A következő portréfotódat már az AI készíti?

Frissítve: febr. 8.

Tegyük próbára, mit tudnak a jelenlegi AI szoftverek!


A mesterséges intelligencia abszolút megosztó; van, aki a jövőt és a fejlődést látja benne, amíg más a munkáját félti. Kíváncsiak voltunk, hogyan hat ma az AI a mi munkánkra, az üzleti fotózásra. 


Teszteltük a mesterséges intelligencia nyújtotta lehetőségeket a business headshotok vetületében, ezért előfizettünk két drágább és két olcsóbb platformra 8-40$ között. 

Az AI szoftverek ígéretei, hogy egy általad készített mobilfotóból is professzionális minőségű üzleti képet csinálnak. Ez akkor lehet jó megoldás, ha gyorsan kell a kép és nincs időd elmenni fotóshoz vagy ha gyűlölöd, hogy fotóznak, ezért inkább  magadról készítesz képet. 


A platformok próbatételéhez azonban szükség van képekre. Rekonsturáltam azt, amit ilyenkor általában az emberek csinálni szoktak; beálltam fehér ingben egy fehér fa elé és kifejezéstelen arccal a kamerába nézve fotóztam. Ettől eggyel jobb megoldás lehet az, ha a természetes fénnyel 45 fokot bezáró szögben állsz be egy letisztult háttér elé, mert így sokkal árnyaltabbak lesznek a fényviszonyok. A másik opció, amikor megkérsz valakit, hogy csináljon rólad fotót, viszont ebben az esetben vigyázni kell, hogy ne álljon hozzád túl közel, mert akkor eltorzulhat az arc. 


Nézzük a mesterséges intelligencia versenyzőit!


1. Midjourney 8$ 


Ez egy olyan platform, ami az általad beírt szöveges instrukciókból kreál neked fotókat. Feltöltöttem a mobilos képet és beírtam minden olyan parancsszót, ami a munkámat jellemzi (headshot, realisztikus, üzleti, letisztult). A végeredmény egy Orlando Bloom szerű figura lett, ami nagyon hízelgő, de valljuk be, nem sok köze van a valósághoz, hiszen egyáltalán nem hasonlít rám. 



2. Fotor 9$


Ide is feltöltöttem a képeket, de a végeredmény… hát… egy 2000-es évek eleji számítógépes játéknak jobb a grafikája, mint amit ez csinált. Jót lehet szórakozni a szoftver által generált képeken, de szakmai célra semmiképpen nem használható.



3. Aragon 40$

Az Aragonra már jóval több képet kellett feltölteni ahhoz, hogy jobban megismerjen a rendszer. A végeredményen az látszik, hogy különféle ruhákba öltöztetett fel különböző hátterek előtt, de sajnos még így is megmaradt a telefonos szelfi hatás. A portré és egész alakos képei pedig teljesen szétcsúsztak. Jókat lehet szórakozni rajta, de úgy gondolom, hogy 40$-ért, azért nem éri meg.



4. Headshot Pro 29$

Nagyon ígéretes a neve a platformnak. 90 képet kellett feltöltenem, mire nagy nehezen elfogadott 15-öt, amit laza 3 óra alatt le is futtatott a szoftver. Úgy néz ki, hogy megérte kivárni, mert egészen jól sikerültek. A képeken nem torzította el nagyon az arcomat, letisztult háttereket csinált, üzletiesen öltöztetett fel és még hasonlítok is magamra. Azonban a Headshot Pro is követett el hibákat, például a szemeimet kilapította a szemüveg mögött, nincs meg a 3D hatása, a kezeim is torzak… Összességében itt is látszik, hogy ezek mobillal készített fotók, hiszen sok helyen ki van égve az arcom, belezoomolva  pedig tragikusnak tűnnek a részletek. Kicsiben látott CV vagy LinkedIn fotónak még elmegy, de PR megjelenéshez már semmiképp nem használható. Elnézve a képeket azért picit leizzadtam, mert idővel, ahogyan fejlesztik a Headshot Prot biztosan nagyobb felbontású és jobb minőségű képeket is ki lehet majd belőle hozni. 




Végeredmény fotós szemmel

Összegezve a 4 platform közül egyedül a Headshot Pro volt az, amelyik valamennyire használható eredményeket produkált. Jónak találtam a platformban azt, hogy relatív gyorsan kapsz egy eredményt. Kis méretben volt 5-10 olyan kép is, ami hasonlított rám. Figyelni kell rá, hogy olyan képet válassz, ami nem torzítja el nagyon a valóságot.


Tudom, hogy könnyű beleszeretni egy általunk kreált fotóba, ahol sokkal jobban néznek ki bizonyos arcvonásaink, de ezzel az a baj, hogy nem a valóságot tükrözi. Ha ezután a kép után meglátnak egy személyes találkozón, akkor az egy nagyon rossz benyomást tehet, ha az életben nem úgy nézel ki, mint a fotódon. Azt az üzenetet közvetíti, hogy mást akarsz mutatni magadról, mint amilyen valójában vagy. 


A másik problémám ezekkel a platformokkal, hogy nincs kontrollod afelett, hogy milyen fotókat fogsz kapni. Nem szabhatod meg az AI képeinek, hogy fekvő vagy álló legyen a formátuma, milyen legyen a ruha, a háttér, így nem azt a célt és stílust fogja tükrözni, ami neked kell. 


Másfelől etikailag is kérdésesek nekem ezek a platformok, azt ígérik, hogy idővel törlik a képeket, de honnan tudhatod, hogy nem használják e fel máshol? 

Mindent egybevetve azért egy kicsit megnyugodtam. Azt gondolom, egyelőre még nem kell szögre akasztanom a gépemet, mert az AI még nem tudja kiváltani egy profi stúdió, profi kamera és profi instrukciók hiányát. Még egy pár évig biztosan lesz munkám utána meg majd meglátjuk hova fejlődik a mesterséges intelligencia. 


Ha kíváncsi vagy a videóra, ahol részletesebben is mesélek az eredményekről, akkor azt ITT tudod megnézni. 



BLOG

bottom of page