top of page
Szerző képeTóth Balázs

9 tipp a megfelelő (portré) fotós kiválasztásához


Manapság már szinte minden második ember fotós, ezért nem könnyű választanunk közülük, ha professzionális fényképekre van szükségünk. Összeszedtem pár hasznos tippet, hogy mikre érdemes odafigyelni a kereséskor.

1. Ne keressünk kuponos oldalakon fotóst.

2. Eszünkbe ne jusson még véletlenül se kuponos oldalon fotóst keresni.

3. Határozzuk meg előre pontosan, hogy milyen típusú fotókat szeretnénk, hány darabot (10 db képnél többre nincs szüksége senkinek), és pontosan milyen célra szeretnénk őket felhasználni.

4. A fotózásra szánt összeg kitalálásakor vegyük figyelembe, hogy milyen várható megtérülése lesz számunkra az adott képeknek. Lehet, hogy bejutunk vele egy jól fizető pozíció állásinterjújára? Bizalmat keltünk vele az új ügyfeleinkben, és emelkednek a megrendeléseink? Lehetnek nem pénzben mért hasznok is: egy jól sikerült képpel magabiztosabbnak érezhetjük magunkat, amely kihat az életünk szinte minden területére. Az ár fontos szempont a fotósok közti választásnál, de próbáljunk meg nem csak ez alapján dönteni.

5. Ha van ismerősünk, akiről tudjuk, hogy volt nemrég fotózáson, akkor kérjük ki a véleményét fotósról. Mindenképp nézzük utána az illető fotósnak, mielőtt időpontot kérünk tőle, mert egy jól sikerült fotózás még nem jelenti azt, hogy konzisztensen jó színvonalat tud nyújtani az illető.

6. Jól vizsgáljuk meg google-ön vagy facebook-on talált fotós weboldalát a következő szempontok szerint:

6.1. Beleillik-e a fotós profiljába, amilyen célból keressük. (Újszülött fotózásra specializálódott fotóstól ne kérjünk például ajánlatot rendezvény fotózásra.)

6.2. Nézzük végig a portfolióját, és győződjünk meg róla, hogy kellően magas színvonalúak-e a munkái. Nézzük meg, hogy hány különböző ember van a portfoliójában, és nem csak 1 emberről van-e az összes képe. Figyeljük meg, hogy mennyire konzisztensek a munkái.

6.3. Ha van fotózásokról készült werk videója, azt mindenképpen érdemes megnéznünk.

6.4. Ha van időnk, akkor érdemes beleolvasni a blog-jába is, már csak azért is, hogy lássuk, hogy mikor frissítette utoljára az oldalát.

6.5. Nézzük meg a referenciáit és az ügyfelek visszajelzéseit, élménybeszámolóját. Győződjünk meg róla, hogy névvel együtt szerepelnek-e ezek és mennyire hihetőek.

6.6. Ha szerepelnek árak az oldalán, akkor alaposan vizsgáljuk meg a kínált csomagokat, és hogy azok pontosan mit tartalmaznak. Kérdezzünk rá, hogy milyen jogokkal együtt kapjuk meg a képeket. Előfordulhat, hogy a képet csak saját felhasználásra kapjuk meg a feltüntetett árért, de ha például egy magazin címlapjára akanánk kitenni, akkor annak plusz költége van. Emellett sok fotós van például (köztük én is) nem adja ki a kezéből a nyers képeket, csak jelentős felár ellenében.

7. Ha beltéri fotózást szeretnénk, akkor vegyük figyelembe, hogy van-e a fotósnak megfelelően felszerelt saját stúdiója. Helyileg hol található, könnyen megközelíthető? Sok ruhát érdemes vinni egy fotózásra, ezért fontos a közeli parkolóhely vagy BKV megálló. Kérdezzünk rá, hogy van-e öltöző a stúdióban. Ha bérli a stúdiót, akkor tudjuk meg, hogy melyiket, és nézzük meg a hely weboldalát is. Sok kellemetlen rémtörténetet hallottam már lepusztult lakásokban tartott fotózásokról ugyanis…

8. Kérjünk találkozót a fotóstól a fotózás előtt. Ha erre nincs lehetőség, akkor legalább telefonon beszéljünk vele pár percet, hogy kiderüljön, hogy egy húron pendülünk-e.

9. Mindezek alapján próbáljunk meg egy képet összeállítani magunkban a fotós személyiségéről. A portré fotózás egy bizalmi állás, ha nem szimpatikus nekünk a fotós, akkor garantáltan nem is fog tudni rólunk feszengés nélküli képeket készíteni.


BLOG

bottom of page