top of page
Szerző képeTóth Balázs

Megdöbbentő fotósorozat: A fotós segítségének hatása


Minden fotózásomon szoktam készíteni egy első képet, amin ellenőrzöm az expozíciós beállításokat, de semmiféle instrukciót nem adok a modellnek. Hiába a szépen beállított fények és a gyönyörű smink, ezek önmagunkban semmit sem érnek, mint azt a lenti példa jól mutatja.

Az első képeken általában a teljes kétségbeesettség, szorongás vagy érdektelenség látszódik az arcokon. De ez teljesen normális reakció egy olyantól, aki nem szokta meg, hogy fotózzák.

Sokak nem tudnak fellazulni a kamera előtt, és ez kihat az arckifejezéseikre is. Az ilyen képek vezetnek sokszor oda, hogy az illető elveszti a magabiztoságát, csúnyának látja magát és elmegy a kedve egy éltere a fotózásoktól, mint arról ebben a bejegyzésemben írtam.

De mindez csakis a fotós hibája, nem a modellé! A modell nem látja magát kívülről a fotózás során, ezért a fotós felelőssége, hogy segítse a őt, hogy a számára legelőnyösebb képek készülhessenek.

A fotózásaimon a megfelelő pózok megtalálása mellett megtanítom a modellnek a kis trükkjeimet - pl. a gúnározást és a De Nirózást (aki volt már nálam az tudja, hogy miről beszélek) - amelyekkel még előnyösebben mutat mindenki a kamera előtt.

A legnagyobb kihívás számomra az őszinte és megnyerő arkifejezések elérése. Ezt csak úgy lehet elérni, ha fel tudom oldani az illetőben lévő feszültséget. Mindenkinél más-más eszköz az, ami végül működik, de a humor az esetek 90%-ában mindig beválik. Ezt a részét élvezem a legjobban a munkámnak! :)

A célom az, hogy az illető elfelejtse, hogy a kamerám előtt áll, és ezáltal a valódi személyisége tükröződjön a képeken. Senkit nem engedek el a stúdiómból anélkül, hogy ne kapná meg élete egyik legjobb képét magáról.

Nem szoktam nyers képeket megosztani, de a jobb szemléltetés kedvéért a kamerából egyenesen kijött képeket láthatjátok itt, semmi Photoshop trükk!

Ismerősek a bal oldaliakhoz hasonló típusú képek az ismerősök LinkedIn és Facebook profilképeiről?

Ezt az utolsót csak a poén kedvéért csináltuk :)


Comments


BLOG

bottom of page